Be Strong, Be Healthy, Be Happy!

Blog

9 jun 2022

Hartchakra handleiding – Alles over het vierde chakra Anahata

/
Geplaatst door
/
Comments2

Hartchakra, is ons vierde chakra.

Deze chakra wordt ook wel Anahata genoemd. Anahata staat voor ongebroken en ongeschonden. Ons hart blijft kloppen en vibreren in een onafgebroken ritme.

Een chakra is een soort energiecentrum in je lichaam. We hebben in ons lichaam 7 belangrijke chakra’s: wortelchakra, sacraal chakra, zonnevlecht chakra, hartchakra, keelchakra, derde oog chakra en het kruinchakra.

Het hartchakra ligt midden in de borstkas en heeft alles te maken met liefde en verbinding. Ik ‘bemin’ staat hier centraal.

In deze blog leg ik je graag meer uit over de hartchakra. Je komt erachter:

  • Wat de hartchakra is
  • Wat de locatie is van de hartchakra
  • Welke kleur en symbool er bij het hartchakra horen
  • Hoe je kunt herkennen of het hartchakra in balans is of uit balans
  • Hoe je het hartchakra in balans kunt brengen
  • Welke yoga houdingen bij het hartchakra horen

Lees je mee?

hartchakra

Vraag en antwoord

1.Waar ligt het vierde chakra?

Ons hartchakra bevindt zich in het midden van onze borstkas.

2.Wat is de kleur van het hartchakra?

De kleur van het anahata chakra is groen.

3.Hoe breng je het vierde chakra in balans?

Door je te begeven in de natuur en door bijvoorbeeld groene voeding te eten.

Locatie vierde chakra

Ons fysieke hart ligt wat meer links in onze borstkas. Ons vierde chakra, ligt middenin onze borstkas en ligt dus dichtbij ons fysieke hart.

Wat is het hartchakra?

Bij dit chakra hoort het element lucht. In het vierde Chakra kun je dit zien als jezelf lucht geven. De lichtheid van lucht, beweging en de adem (Pranayama) speelt een grote rol. Denk maar aan de uitdrukking: ‘je hart luchten’.

Na het derde Chakra, waarbij het element vuur centraal staat, kan het luchtige vierde Chakra veel rust en kalmte bieden. Na de kracht van het derde Chakra is het belangrijk de rust op te zoeken.

Naast ons hart worden ook onze longen beïnvloed door dit chakra. Onze bloedsomloop, ons middenrif, armen en handen en ons bovenste deel van de rug horen ook bij dit chakra.

Ze zeggen wel eens dat onze handen een verlenging zijn van ons hart. Met onze armen en handen reiken we uit naar wat we nodig hebben, we maken letterlijk de beweging. Maar ook reiken we uit naar de mensen om ons heen om te verbinden. Of dit nou via een hand is, of met een knuffel.

Dit chakra ligt in het midden van onze zeven chakra’s, en vormt de verbinding tussen het spirituele en het aardse. Werken vanuit het hart kan je helpen om de andere chakra’s te helen, omdat dit chakra de verbinding legt.

Dit chakra staat voor liefde, compassie en echte verbinding met jezelf, de mensen en alles wat leeft om je heen. Als we ons hart kunnen openen voor onszelf, anderen en alles om ons heen creëren we verbinding.

Je ontwikkelt je intuïtie door je hart te openen. Zo kun je voelen wat je lichaam vertelt aan je geest en andersom. We kunnen meevoelen en meeleven met anderen vanuit dit chakra.

Ontwikkeling hartchakra

Dit chakra ontwikkelen we van ons 21e tot ons 27e levensjaar. In deze fase van je leven worden intieme relaties vaak serieuzer en zet je stappen zoals samenwonen, nadenken over kinderen en trouwen.

We voelen steeds meer bij onszelf wie we zijn en we komen erachter hoe we ons over onszelf voelen. We gaan leren onszelf meer te waarderen en we zien hoe relaties dat weerspiegelen.

Kleur Anahata

De kleur van dit chakra is groen. Groen is een kleur die staat voor groei en de liefde die we nodig hebben om te groeien in wie we zijn. Soms wordt roze ook wel eens geassocieerd met het hartchakra, omdat roze voor liefde staat.

Chakra symbool Anahata

Het symbool van het vierde chakra, is een lotus met 12 bloembladeren. In het midden liggen 2 driehoeken die samen een zes puntige ster vormen.

Een driehoek staat voor het spirituele pad met meer kosmisch bewustzijn, en de andere driehoek staat voor een pad met minder begrip van het leven en spiritualiteit. Het meer ‘aardse’ pad dus.

De Sanskriet letters op de bladeren staan voor lust, fraude, besluiteloosheid, berouw, hoop, angst, verlangen, onpartijdigheid, arrogantie, incompetentie, discriminatie en uitdagendheid.

Hartchakra

Het Hartchakra in balans

Wanneer ons hartchakra in balans is, accepteren we onszelf zoals we zijn. Onze mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn in goede balans.

Het zorgt ervoor dat je een sympathiek en liefdevol mens bent. Je voelt je veilig en anderen voelen en ervaren dit ook bij jou.

Je bent een evenwichtig en rustig persoon en zult je niet gauw gekwetst voelen, bent tevreden met dat wat er is, en je kunt ‘luchtig’, beweeglijk en zacht zijn naar jezelf en naar anderen. Hulp vragen is voor jou niet lastig.

Het gaat om verbinding met anderen en jezelf. Een gebalanceerd hartchakra kan liefde geven en ontvangen in relaties met onszelf en anderen. Liefde helpt om emoties en ervaringen te transformeren.

Als je vanuit jouw hartchakra leeft, heb je vertrouwen in het leven. Alle ‘negatieve’ gevoelens halen jou niet gauw uit balans.

Je kunt een sterk gevoel van liefde in jezelf ervaren, en je bewustworden hoe prachtig de wereld om je heen is en je ervoor openstellen. Ook kan die liefde zich uiten in kunst en literatuur.

Het Hartchakra uit balans

Je kunt fysieke klachten ervaren als dit chakra uit balans is. Je kunt pijn in de borstkas ervaren of longproblemen krijgen, maar ook allergieën of hyperventilatie.

Ook huidklachten, problemen met de bloedsomloop en humeurschommelingen worden hiermee gelinkt.

Op een andere level kan het zijn dat je het heel moeilijk vindt om mensen of situaties los te laten, terwijl je weet dat ze niet goed voor je zijn maar toch bang bent om ze kwijt te raken.

Jaloezie komt ook vaak naar voren. Je kunt een persoon of situatie dus erg claimen en eraan vast houden.

Ook kun je het moeilijk vinden om van jezelf of van anderen te houden. Je kunt je alleen voelen, zelfs wanneer je in gezelschap bent van anderen. In relaties kun bang zijn voor intimiteit of je laat jouw  grenzen vaak overschrijden.

Ook kan het voorkomen dat je moeite hebt met openstellen en daardoor makkelijker uit balans raakt.

Het vierde chakra in balans brengen

Voor dit chakra kan het helpen om veel groene voeding te eten. Denk aan verse groene bladgroente zoals spinazie, sla, paksoi. Maar ook komkommer, kiwi’s, courgette en avocado.

Omdat de kleur groen een natuurlijke kleur is, is natuur ook erg helend voor het hartchakra.

Natuurlijk is de natuur altijd helend, maar voor het hart chakra al helemaal. Neem dus de tijd voor een wandeling door de natuur terwijl je diep in- en uitademt.

Omdat dit Chakra nauw verbonden is met de adem, kunnen vooral ademhalingsoefeningen erg positief zijn. Deze kunnen zuiverend werken.

Ook kunnen de verschillende oefeningen ruimte bieden in bijvoorbeeld de borst en flanken, om de adem ruimer te laten worden. Dit kan erg positief werken.

Ook is het fijn om af en toe op de dag een hand op je hart te leggen en je ogen te sluiten. Zo maak je de verbinding met jezelf.

Tijdens een meditatie kun je je hart visualiseren als een grote gekleurde bloem. Hiervan openen de bloembladeren zich steeds meer, zodat jouw hart zich steeds meer kan openen en ontvangen.

Een complete geleide chakra meditatie vind je in deze video:

Online chakra cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s

In onze online cursus ‘Yoga Nidra – Reis door de chakra’s’ brengen we de chakra’s in balans met behulp van Yoga Nidra sessies.

We behandelen hierbij alle chakra’s stap voor stap, zodat je de balans in je leven kunt verbeteren of opnieuw kunt vinden. Klik hier als je benieuwd bent naar meer informatie over deze online chakra cursus.

Chakra

Drie Yoga houdingen voor het anahata chakra

De volgende 3 houdingen openen het hartgebied. Deze houdingen geven daardoor ook veel energie.

Setu Bandhasana

Deze houding staat ook wel bekend als de brug. Deze houding is goede opwarmer voor de tweede houding.

Je gaat op de rug liggen met de knieën gebogen en de voeten op de grond. Je plaatst de voeten stevig op heupbreedte en op de inademing til je het bekken omhoog.

Je brengt de armen onder het lichaam en verstrengel de vingers in elkaar. Loop de schouders iets dichter naar elkaar toe en je tilt de kin iets op, zodat ook de nek vrijkomt.

Adem volledig in naar de voorkant van je lichaam. Je hebt een diepe buik- en borstademhaling. De ademhaling in de borst zorgt er hier extra voor dat je het hartchakra opent.

Blijf hier voor ongeveer 1 minuut en kom dan weer rustig naar beneden. Je laat de handen los en je plaatst de schouders rustig terug. Je laat de rug wervel voor wervel afrollen tot je ligt. Blijf even liggen met de knieën gebogen.

Dhanurasana

Deze houding staat ook wel bekend als de boog.

Kom plat op de buik te liggen en buig de knieën. Houd met de handen je enkels vast en zorg dat de knieën op heupbreedte blijven. Plaats eventueel een blok tussen je knieën.

Op de inademing trek je met de handen aan de voeten en met de voeten aan de handen. Zo komen de borst en de benen iets omhoog. Hou je nek lang.

Als je nu rustig in – en uitademt kan het voelen alsof je aan het schommelen bent. Heel zachtjes dein je dan op en neer.

Na 5 tot 10 ademhalingen kom je rustig uit de houding en blijf je even plat op de buik liggen. Het kan fijn zijn om de heupen zacht heen en weer te bewegen.

Urdvha Mukha Svanasana

Dit is een houding die je waarschijnlijk vaak doet, de ‘upward facing dog’. Deze houding zit vaak in Vinyasa’s en Flows verwerkt. Deze houding is het makkelijkste te bereiken vanuit een hoge plank.

Je buigt de ellebogen en dan plaats je de wreven van de voeten op de mat. Je zet jezelf stevig af met de handen, en spant de benen goed aan zodat je het bekken van de grond kunt afhouden.

Ontspan de schouders en laat de schouders iets naar beneden en naar achteren bewegen om het hart meer naar voren te reiken. Houd de nek lang, en kijk schuin omhoog.

Je kunt deze houding voor 3 tot 5 ademhalingen vasthouden en daarna terug komen naar de ‘downward facing dog‘.

Lees hier meer over de overige chakra’s

Yoga jezelf gezonder en gelukkiger 🧘‍♀️🤸

Schrijf je net als 2100+ mensen in voor de video lessen in onze online Yoga studio. Volg onbeperkt lessen waar jij je goed bij voelt en die bij het ritme van jouw dag passen. Start nu met beter voor jezelf zorgen.
Begin direct

Yoga inspiratie mails 🙏

Er schuilt een ontzettend mooie Yoga filosofie achter de houdingen die je doet op de mat. Iedere week delen we via onze mailtjes inspirerende en krachtige inzichten uit deze Yoga filosofie met 50.000+ mensen. Je kunt deze mailtjes ook gratis ontvangen door je hieronder in te schrijven:
Je kunt jezelf op ieder gewenst moment met een druk op de knop weer uitschrijven. Door op de knop hieronder te drukken ga je er mee akkoord dat we je gegevens met zorg verwerken volgens onze privacyverklaring.

2 Responses

  1. Linda

    Hi Melanie,
    Wat mij nou steeds bezighoudt – ik kom hier al zoekende terecht omdat ik medisch onverklaarbare fysieke klachten heb. Ze passen volledig bij de beschrijving ” Hartchakra niet in balans”. Ook jouw geschetste beperkingen (zelf liefde etc) herken ik. Maar als je nou aan de slag gaat het het herstellen van de balans door voeding en oefeningen, haal je dan wel de oorzaak weg? Wat ik bedoel, als je dan bv weer grenzen laat overschrijden (want zulk gedrag verander je niet zo makkelijk), komen dan niet weer de fysieke klachten terug (als kenmerk van opnieuw een disbalans) ?

    1. Sven Poldervaart

      Hi Linda,

      Dat klopt inderdaad. Het in balans brengen van je chakra’s is iets anders dan deze in balans houden. In onze Yoga nidra chakra cursus gaan we bijvoorbeeld aan de slag met het in balans krijgen van de chakra’s maar vanaf dat punt is het belangrijk om deze balans ook te behouden.

      Je kunt dit doen door regelmatig te practicen en daarnaast te proberen de oorzaak van de disbalans weg te nemen. Wat dat is kun je het best zelf bepalen maar Yoga kan je hier in veruit de meeste gevallen goed bij helpen 🙂

Laat een reactie achter